ניתוח טכני או ניתוח פנדומנטלי

ניתוח טכני וניתוח פנדומנטלי הן שתי שיטות ניתוח מנוגדות. בעוד בניתוח טכני מתבססים על מחירי השוק ונפח המסחר, בניתוח פנדומנטלי מתבססים על דוחו"ת כספיים, ניתוחים כלכליים והערכת שווי.
שאלה ניצחת היא מה עדיף? ניתוח טכני או ניתוח פנדומנטלי?
איך בוחרים רופא לניתוח? האם לפי צבע הנעליים, או לפי ניסיון מוכח בניתוחים קודמים?
איך אפשר להצליח במבחן? האם על ידי שליחת אנרגיות חיוביות למורה, או על ידי לימוד החומר?
איך עדיף לחתוך עוגה? האם בעזרת כוח המחשבה, או בעזרת סכין?
איך אתם מקבלים החלטות בחייכם? האם על ידי קריאת המדור האסטרולוגי? או על ידי הפעלת חופש הבחירה שלכם וכוח וההשפעה שלכם על המציאות?
ולשאלת השאלות בתחום הכלכלה? איך מחליטים האם להשקיע בשוק, או לא? האם על ידי ניתוח טכני? האם על ידי ניתוח פנדומנטלי? או אולי לפי מפת הכוכבים?
רבים וטובים נדרשו לשאלה הזאת, וניתן למצוא דעות לכאן ולכאן בנושא זה. בואו ננסה לענות על השאלה הזאת מנקודת מבט לוגית-פילוסופית.
נניח לדוגמא שאנחנו רוצים לדעת מה שער הריבית. הדבר הפשוט ביותר הוא לבדוק באתר של בנק ישראל. כמובן שאנחנו יכולים לנסות לגלות את שער הריבית בהתאם למצב הרוח של סטנלי פישר. אך תסכימו שזה מעט יותר קשה?
נסכים אם כן שכמה שהמידע יותר רלוונטי, כך יותר קל לנו לקבל החלטה.

הבה נדרג את הרלוונטיות של הידע ביחס לשוק ההון:

1) ניתוח טכני. הסתכלות על המחירים עצמם. המחירים מדברים בעד עצמם. צורת הגרף, היקף המסחר הם שמייצגים את מה שהציבור החליט לגבי השוק. עולה אז עולה. יורד אז יורד. רמות המחירים, המתמטיקה של שוק ההון, היא הקרובה ביותר לאמת.
2) ניתוח פנדומנטלי. הקשבה ליועץ השקעות אשר מתבסס על ניתוח פנדומנטלי. נשמע טוב ויפה. אך מה הבעיה? נניח שלפי הנתונים הוא סבור שחברת טבע צריכה לרדת. מצד שני המשקיעים סבורים אחרת, והם קונים וקונים. מוטב להיות חכם ועשיר מאשר צודק ועני, נכון?
3) התבססות על רעיונות מפוקפקים כמו אסטרולוגיה, מחזוריות בשוק ההון, אפקט ינואר וכדומה. כאן למעשה יש קפיצה לשימוש בכלים לא רציונליים. ככל שמבינים פחות ומפחדים יותר כך גדלה הסבירות לשימוש בכלים לא הגיוניים.
נסכם אם כן, הדרך הטובה ביותר לנתח את השוק היא על ידי ניתוח טכני – ניתוח סטטיסטי ומתמטי של השוק, בחינת המחירים ונפח המסחר והדפוסים שהיו בעבר ובהווה.
מי שרוצה לקחת את זה למקום קצת יותר פילוסופי, אז הרי שמתמטיקה משתייכת למדעים המדויקים.
מדעי החברה, ובכללם כלכלה וניתוח פנדומנטלי הם פחות מדויקים ולכן כאשר אפשר תמיד נעדיף שימוש במדעים מדויקים. למשל כל הרעיון של תורת המשחקים בכלכלה, היא להכניס סדר והיגיון לתחום לא מדויק.
יש משקיעים שמצאו תשובה לשאלה ניתוח טכני או ניתוח פנדומנטלי? התשובה של אותם משקיעים היא ניתוח טכני וניתוח פנדומנטלי. יש מעט משקיעים שמשקיעים רק לפי תורת הניתוח הטכני וכך גם לגבי הניתוח הפנדומנטלי. חלק ניכר מהמשקיעים בוחרים לשלב בין שיטות הניתוח.
יהיה זה לא אחראי לומר שניתוח טכני לא עובד או שניתוח פנדומנטלי אינו מועיל. הצלחת הניתוח תלויה במשקיע עצמו. יש מנתחים טכניים מוכשרים אשר פועלים לפי אסטרטגית השקעה מוגדרת ומשיגים תשואה גבוה. לעומת יש מנתחים טכניים אשר אינם מנתחים את השוק בצורה נכונה ועשויים לערב את הרגש שלהם בקבלת החלטות השקעה ולכן הם אינם מרוויחים מהניתח הטכני.
אותו הדבר נכון לגבי ניתוח פנדומנטלי. יש משקיעים פנדומנטליים מצויינים כמו המשקיע הפנדומנטלי המפורסם בעולם, וורן באפט. לעומת יש משקיעים פנדומנטליים אשר אינם מצליחים להשיג תשואה גבוה מאשר תשואת השוק.
אם כן השאלה ניתוח טכני או ניתוח פנדומנטלי נשארה פתוחה. ולא ניתן לתת לה תשובה ברורה. אולם חשוב להדגיש כי יש ליכולת של המנתח לבנות אסטרטגיה טובה ולהתמיד בה חלק ניכר בהצלחת השיטה.

התגובות סגורות