פורקס ושער הדולר

שער הדולר, גם אם אנו רואים בו מושג שאמור לעניין בעיקר אנשי עסקים ממולחים, מעצב את החיים של כולנו, בכל מקום בו אנו נמצאים.
גם אם אנו מנהלים את חיינו הכלכליים בעיקר בשקלים, הרי שעלות המוצרים אותם אנו צורכים, המשכורות שלנו, מכירי שכר הדירה שלנו, ומה לא בעצם, כולם מושפעים בסופו של דבר משער הדולר.
ננסה לסייע לכם להבין מעט יותר טוב את ההשלכות של שער הדולר וכל שער יציג אחר של המטבעות חשובים כמו שער היורו, הפאונד והין על על חיינו הצרכניים, גם אם אנו לא בהכרח שולטים ברזי הז'רגון הכלכלי.
כחלק ממאמצי האתר להפוך את עולם המט"ח נגיש יותר נספק לכם עדכונים שוטפים בזמן אמת של שינויים ב- שער הדולר כמו גם בשערי מטבעות אחרים, מאמרים מקצועיים בשפה שגם כלכלנים וגם מי שאינם כאלה יוכלו להבין אותה.
ננסה לעזור לכם להבין כיצד שינויים בשערי מטבעות, גם אם נדמה לנו שהם פועלים לרעתנו יכולים להפיק לנו תועלת.
חשוב לדעת על השיח על מט"ח ושערי מטבעות כמשהו שנגיש לכל אדם מן השורה, ולסייע למי שמעוניין בכך להבין טוב יותר את הסביבה הכלכלית בה הוא חי, ולרתום אותה לטובתו.
כיצד נקבע שער הדולר היציג שער הדולר, כמו כל שער יציג אחר , נקבע על-ידי בנק ישראל, בו נקבע ערכו של מטבע זר על פי השקל הישראלי.
בנק ישראל קובע את שער הדולר על פי נוסחא המחשבת את ממוצע שערי הקנייה והמכירה של הדולר המפורסמים על ידי הבנקים. שער הדולר המפורסם על ידי בנק ישראל מהווה מעין אינדיקטור לגבי ערך המטבע, אולם אין מדובר בערך מוחלט המהווה את השער המדוייק.
פרסום נתונים אלה נועד בעיקר למימוש חוזים צמודי דולר בעסקאות שונות ומהווה אינדיקטור לערכו, אולם בכל חוזה יכולים הצדדים לקבוע כל שער דולר המוסכם עליהם.נתוני שער הדולר מפורסמים אחת ליום, למרות שבפועל נתונים אלה משתנים בכל רגע נתון על פי מגמות הביקוש וההיצע בשוק המט"ח. עם זאת בימי שבת, חג ומועד לא מפרסם בנק ישראל שער יציג של מטבעות.
נוסחת הדגימה של שער הדולר לוקחת בחשבון את השערים המפורסמים על ידי הבנקים בין השעות 13:15 ל- 15:15. לשם חישוב שער הדולר ישוקללו שערי האמצע של פרסומי הבנקים , אולם לא ילקחו בחשבון שערים שערים שפורסמו אך חרגו מן הממוצע.
השער היציג של הדולר יהווה את הבסיס לחישוב שערי מטבעות אחרים , ויחשב את ערכם על פי שערי המטבעות בשווקי מט"ח בינלאומיים.
התערבות בנק ישראל בשער הדולר הנתונים המפורסמים על ידי בנק ישראל אודות שער הדולר, באים לשקף את מגמות המסחר בשוק, ולא לעצב אותם.
עם זאת בנק ישראל עלול בהחלט לנסות והתערב בעיצוב שער הדולר בעיקר כאשר שינוי בשער הדולר עלול להשפיע על האינפלציה ולהביא לשינויים גדולים ברמת המחירים של המוצרים והשירותים הניתנים לצרכן.
במקרים כאלה, כמו בתקופת המשבר הכלכלי הנוכחית, עלול בנק ישראל לנסות ולהתערב בעיצוב שער הדולר על ידי קנייה מאסיבית של דולרים, על מנת להקטין את היקף ההיצע של הדולר ולהעלות את ערכו.
במקרים אחרים יכול בנק ישראל דווקא להתחיל במכירה מאסיבית של דולרים, על מנת להעלות דווקא את ערך שער השקל, ולשמור על יציבות של שערי הריבית.

התגובות סגורות