ין – Yen – מה כדאי לדעת על המטבע היפני

ין – Yen מסומן כ-¥, הוא אחד המטבעות החשובים  והנסחרים ביותר בעולם המט"ח. ין ממלא מעל 20% מנפח המסחר במט"ח, כשמעליו נמצא רק הדולר האמריקאי . עד שנות ה-70 היה נחשב הין למטבע חלש שהיה זקוק לתקופת התאוששות ארוכה מההשלכות של מלחה"ע 2. השינויים הכלכליים שחלו בראשית שנות ה-70 , בהם שונה שער הדולר שהוצמד למטבעות אחרים במקום לאונקיות זהב, נתנו אותותיהם גם על מטבעות ין. באותן שנים מטבע הין הוצמד אל הדולר, בתחילה על ידי שער קבוע, אולם שנתיים לאחר מכן הוסרו השערים הקבועים, והין הפך למטבע נזיל הנסחר מול הדולר בתעריפים משתנים.
עם השנים ידע הין עליות ומורדות מול הדולר, כשכמה מהשפלים החדים של הין נמדדו בשנות ה-70 וה-80 בעקבות משברי האנרגיה ביפן. גורמים נוספים שהביאו לירידת ערך מטבע הין בשנות ה-80, היו שערי ריבית אמריקאיים הרבה יותר גבוהים מאלה של יפן, שהביאו לבריחת הון מיפן לארה"ב. תנועה זאת של ין יפני מחוץ לגבולות המדינה הביאה להצפת שווקי המט"ח במטבעות ין, שתורגמו לירידה בערך המטבע.
התחזקות משמעותית של הין מול הדולר נרשמה באמצע שנות ה-80 , כשהסכם פלזה אקורד ותנאי שוק חדשים הביאו להנחה שהדולר נהנה מהערכת יתר לעומת ין, והין החל לעלות מרמת יחס של 239:1 עד לשיא של 80:1 בתחילת שנות ה-90 כשהכלכלה היפנית השתוותה למעשה עם גודל הכלכלה של ארה"ב.
בתחילת שנות ה-2000 נכנסה הכלכלה היפנית לתקופת מיתון ושער הין החל מסלול מחודש של היחלשות וצנח לרמה של 134:1 ביחס לשער הדולר. אחד הגורמים הכלכליים הבולטים שהשפיעו על המגמה הייתה מדיניות הבנק המרכזי של יפן לבטל כליל את שערי הריבית, מה שהביא להתמעטות בהשקעות בין יפני.
ב-2007 שוב גברו ההערכות כין הדולר זוכה להערכת יתר מול הין של כ-15% אל מול הין, וב-2008 חזר הין למסלול של עלייה לרמת שערים של 90:1 מול הדולר. בתקופה האחרונה אנו עדים שוב לירידות בשער הין, כשהין הפך להיות אחד המטבעות הסחירים היחידים שנחלשו אל מול הדולר.

בכל אופן, כפי שאנו רואים הין הוא אחד מהטבעות הנזילים ביותר במסחר פורקס ומשחק תפקיד חשוב בשוק המט"ח העולמי. כל אקט של מסחר מט"ח צריך לקחת בחשבון גם את המטבע החשוב הזה.

התגובות סגורות